Rigget for endring og disruptive tider?

disruptiv ledelse

Disruptiv ledelse trenges- rigget for å hoppe ut i det?

At Trump vinner valget i USA kan for ledere bli sett på som en metafor for disruptive krefter som rister det tradisjonelle, etablerte ‘business-as-usual’ (Clinton) ut av spillet. Nåværende megatrender (digitalisering, globalisering, automatisering, og ‘kundifisering’) endrer disruptivt hvordan verdier og konkurransekraft skapes. Akkurat som med Trump-bevegelsen, kan disse kreftene ikke lenger ignoreres. Så, hvor rigget er din virksomhet for disruptive tider? Er dine ledere dyktige på disruptiv ledelse?

I disruptive tider, må etablerte og tradisjonelt drevne virksomheter evaluere og omstille (oppdatere) sitt organisasjonsoppsett eller default for hvordan verdier og konkurransekraft skapes. Er mindsettet fokusert på å skape verdier gjennom tradisjonell utvikling av godt kjente produkter og markeder? Eller er det genuint kundeorientert og innstilt på å utvikle disruptive produkter og tjenester kundene virkelig vil ha? Er virksomhetens fokus innstilt på å skape enkle-å-bruke, ‘totale’ og gode brukeropplevelser som er Digitaliserte, Integrerte, og så Gode at kundene vil ha deres produkter og tjenester – og ingen annens? La oss kalle dem DIG produkter og tjenester. Etablerte virksomheter drives typisk tradisjonelt, basert på industrialderens kost/produktivitets-effektivitet mindset med finjusteringsinnovasjon og lite eller manglende disruptiv innovasjon. Dette skjer gjerne i hierarkiske linjer med lite eller ingen kunnskapsdeling mellom linjene/siloene.

‘Business-as-usual’ er et resultat av at ledere forblir i sine komfortsoner og beskytter makten de har opparbeidet etter mange år i karrierestigen. Fokus er på daglige, operasjonelle utfordringer med KPIer som belønner kortsiktig lønnsomhet og produktivitet, og med ledere som har lite eller ingen trening i disruptive lederferdigheter. Tradisjonell lederstil er karakteristisk for ‘sakte’ virksomheter i følge Davies et al. (2010). Videre, ‘raske’ virksomheter, som kan nyte av 40% høyere vekst og 52% høyere lønnsomhet, karakteriseres av et spesielt sett av ferdigheter og intern struktur (og systemer) som øker hastigheten på prosesser og skaper verdier (figur 1). Raske virksomheter har visjonære, coachende ledere som er trente og dyktige på konstruktive diskusjoner, beslutnings- og endringsprosesser. ‘Sakte’ virksomheter er ikke egentlig sakte – i regel er de veldig, veldig aktive og virksomme. De er bare saktere i prosessene som skaper verdier og konkurransekraft sammenliknet med raske virksomheter, og saktere i å gjennomføre strategiske mål.

 

fast-vs-slow-companies-leadership

Figur 1. Leder- og virksomhets karakteristika for ‘sakte’ og ‘raske’ virksomheter (Davies et al, 2010).

DIG-produkter og tjenester er lettere og raskere å skape i raske virksomheter som har integrerte, fleksible strukturer hvor samhandling på tvers er fostret og oppmuntret. Interne systemer (for eksempel performance management, lønn & belønning, KPIer) er samkjørte med hverandre, med strategisk retning og mål, med toppleder teamet, lederstilen, og bedriftskulturen. Hvor samkjørte og mobiliserende disse interne elementene er påvirker i stor grad virksomhetens evne og hastighet av strategisk gjennomføring.

Derfor må en intern disrupsjon skje først i tradisjonelt drevne virksomheter. De mest fantastisk strategiene – hvis ikke samkjørte med virksomhetens default, kommer å sakte ned den strategiske gjennomføringen og verdiskapningen. Det så vi for eksempel med NOKIA som kjempet for mange interne kamper, og konkurrenten fikk overtak (Vuori and Huy, 2016).

Disruptiv ledelse forstår at digitalisering og integrering skjer på kryss av enheter. McQuivey (2013) argumenterer for at digital disruptiv ledelse har en fundamental ‘ja’- og digital-mentalitet (digitale plattformer, gratis verktøy, og digitaliserede kunder). Vidare, disruptive ledere er entreprenører, eksperimenterer kontinuerlig, og bygger videre til løsningen er en ‘total’-upplevelse for kunden og disruptiv for konkurrentene. Disruptiv ledelse kan ikke lenger delegeres til CTO eller CIO. Alle ledere har i dag et ansvar for å være både kosteffektive og produktive, og i tillegg evne skape og samhandling på tvers, kontinuerlig læring som raskt skaper verdier kundene er villige og betale for. Disruptive toppledere etablerer felles mål og en visjon som inspirerer og forener enheter. De forsikrer seg om at disse er forståtte (ikke bare kommuniserte), og at barrierer som hindrer gjennomføring og hastighet fjernes. Toppledere spesielt må inkludere disruptiv ledelse og håndtere den uunngåelige ambidekstrale/duale spenningen som skapes mellom kost/produktivitet operasjonalisering og disruptive, ustabile innovasjonsprioriteringer. At toppledelsen evner å balansere denne spenningen er et virkemiddel for å motvirke unødvendige gjennomføringsbarrierer som reduserer hastighet.

En typisk barriere er hva som måles. Hva som måles påvirker innnovasjonsevne. Foruten om å måle NPD, R&D budsjett og antall patenter som søkes, så er ofte moderne mål som måler virksomhetens evne å innovere, forbausende fraværende (Muller et al, 2005). Eksperimenteringskostnader, eksperimenteringstid, feilkostnader, og ‘experiment-to-full-scale-timing’ er eksempel på moderne mål (Reeves et al, 2012). ‘Return on disruption’ (ROD) er mer disruptiv og entreprenørstimulerende enn å måle ROI (McQuivey, 2013). Det kjente EBITDA akronymet foreslås derfor i disruptiv ånd å redefineres for å illustrere noen moderne organisasjonelle drivere som skaper finansielle verdier:

Effektivitet (verdiskapningshastighet økes primært gjennom menneskelig og organisasjonsagilitet)
Bærekraft (kunder er i økende grad bærekraftsorienterte og opptatte av etiske, artistiske og grønne aspekter)
Integrering (kunder søker enkle-å-bruke, integrerte, ‘totale’ digitaliserte produkter og tjenester)
Teamwork (utvikling av disruptiv verdiskapning utvikles raskest i autonome, samhandlende, og mangfoldige team)
Dynamiske kapabiliteter (rutiner, prosesser, og lederferdigheter må være oppdaterte og strategisk støttende)
Ambideksteritet (toppledelsen må ta de største prioriteringskampene og balansere den uungåelige spenningen mellom prioritering av ressursbruk: forbedringinnovasjon og/eller disruptiv innovasjon).

Disruptive ledere har modet å utfordre tradisjonelle, etablerte ‘business-as-usual’ rutiner.
Er du klar for å ta spranget og omstille måten dere skaper verdier på og forbedre strategisk gjennomføringshastighet? For det er et sprang for mange – ut av komfortsonen. Sprangets mål er å hensiktsmessig restrukture og samkjøre virksomhetens strategi, systemer, struktur, og ledelse sånn at verdier skapes raskere enn å.

Eksakt hva du trenger å gjøre er selvfølgelig avhengig av hvor du er og hvor du vil. Mitt forslag er at du begynner med å sikre at den strategiske retning er lasertydlig og forstått. Neste er å evaluere om din organisasjon er rigget for å raskt gjennomføre strategiske mål og skape verdier raskere enn konkurrentene. Det er en god start. Det store spranget er å begynne omstille (er ikke nødvendigvis det samme som å nedbemanne) og samkjøre virksomhetens organisasjonselementer på en konstruktiv måte. Sakt ned for å øke farten (slow down to speed up) er smart i avgjørende faser. Dette er en. Forbered denne endringen godt. Bruk relevant for eksempel forskning for å guida deg og gjøre prosessen mer effektiv.  Når du tar spranget, husk at akkurat som for en fallskjerm, så fungerer ditt sinn best når det er åpent.

Disruptive ledere er åpne, klare for å justere, og klare for å ta spranget ut av komfortsonen. Basert på det du nettopp har lest, på en skala fra 1-10, hvor disruptiv er din lederstil? Hva og hvordan er du villig til å endre, eller forbedre? Mitt ønske med denne artikkelen er å øke bevisstgjøring og skape debatt om tidene vi lever i og behovet for å oppgradere ledere og virksomheter til å være både produktive og disruptive. Hva tenker du?

 

Misjonen til Efwa Hagström er å hjelpe ledere transformere de interne forutsetningene så de støtter bedriftsstrategien, få alle og trekke i samme retning med minimum internt motstand, og maksimere strategisk gjennomføringskraft. Efwa driver Power People Academy siden 2006, jobber på tvers av industrier med å øke samhandling, integrering av kompetanse, innovasjonsevne, fasilitere endringsprosesser, og redusere internt ‘støy’.

Please note: I reserve the right to delete comments that are offensive or off-topic.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

81 thoughts on “Rigget for endring og disruptive tider?

 1. Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 2. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll
  just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.

  Do you have any recommendations for beginner blog writers?
  I’d really appreciate it.

 3. Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. With thanks!

 4. Thank you for every other wonderful post.

  The place else may just anyone get that kind of info in such an ideal method of writing?
  I have a presentation next week, and I am at the look for such
  info.

 5. Hi there! Would you mind if I share your blog
  with my facebook group? There’s a lot of people that I think would
  really appreciate your content. Please let me know.
  Thanks

 6. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog centered on the same subjects you
  discuss and would love to have you share some stories/information.
  I know my visitors would value your work. If you’re
  even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 7. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and
  wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.

  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 8. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to
  the whole thing. Do you have any helpful hints for rookie
  blog writers? I’d certainly appreciate it.

 9. I just could not leave your site prior to suggesting that
  I actually enjoyed the standard information a person provide on your
  visitors? Is gonna be again often in order to investigate cross-check new posts

 10. Howdy! Quick question that’s entirely off topic. Do you
  know how to make your site mobile friendly? My website looks
  weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share.
  Thanks!

 11. Howdy! This article could not be written much better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!

  He continually kept talking about this. I most certainly will
  send this information to him. Fairly certain he will have
  a great read. Many thanks for sharing!

 12. I’m excited to uncover this great site. I wanted to thank you for your time for
  this particularly fantastic read!! I definitely liked every part of it and I have you saved as
  a favorite to see new stuff in your site.

 13. If you are going for most excellent contents like me, only
  visit this site daily since it gives feature contents, thanks

 14. Everything is very open with a really clear description of the issues.
  It was really informative. Your website is very useful.
  Thank you for sharing!

 15. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is just great and
  i can assume you’re an expert on this subject. Well with
  your permission allow me to grab your RSS feed
  to keep up to date with forthcoming post. Thanks
  a million and please keep up the enjoyable work.

 16. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see
  if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83
  views. I know this is completely off topic but I had to
  share it with someone!

 17. Fantastic beat ! I would like to apprentice while
  you amend your website, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted
  of this your broadcast provided bright clear idea

 18. In fact, they were so committed to twerking they would go to the Supreme Court to defend their 1st amendment correct to throw the d.|Following the New Directions watch Blaine’s scandalous twerking video,

 19. I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with your website.
  It appears as if some of the written text within your content
  are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this
  is happening to them too? This may be a problem with my
  internet browser because I’ve had this happen before. Thanks

 20. Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.

  I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 21. I definitely wanted to compose a word to say thanks to you for some of the splendid guides you are writing on this site. My considerable internet lookup has now been recognized with sensible know-how to share with my family and friends. I ‘d state that that most of us readers actually are unquestionably lucky to dwell in a good network with very many outstanding individuals with good opinions. I feel very much grateful to have come across the web pages and look forward to really more enjoyable times reading here. Thanks once more for everything.

 22. I want to express appreciation to the writer for bailing me out of this type of predicament. Because of researching through the world wide web and obtaining concepts which are not productive, I believed my entire life was done. Living without the presence of solutions to the difficulties you have resolved by way of your entire website is a serious case, as well as those which could have negatively damaged my career if I had not come across the website. Your main mastery and kindness in maneuvering a lot of things was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. I am able to at this point relish my future. Thanks very much for your high quality and sensible guide. I won’t think twice to propose your blog post to anyone who should get tips on this matter.

 23. This is very fascinating, You’re an overly
  skilled blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for
  in quest of more of your great post. Additionally, I have shared your web site in my social
  networks

 24. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 25. I and my friends were analyzing the best key points from your website and so unexpectedly got a horrible suspicion I had not thanked the blog owner for those strategies. My boys are already absolutely passionate to learn them and have in effect in truth been using those things. I appreciate you for being really considerate and then for obtaining these kinds of cool issues millions of individuals are really desirous to be aware of. My personal honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 26. I precisely wished to thank you so much again. I’m not certain the things that I could possibly have worked on in the absence of those tips and hints provided by you on this industry. It was a real terrifying crisis in my circumstances, but discovering your skilled approach you resolved the issue made me to weep for joy. I will be thankful for the service and as well , sincerely hope you are aware of an amazing job you are undertaking training people today by way of your blog post. I’m certain you have never met all of us.

 27. I together with my pals were actually taking note of the best secrets and techniques from your web page and then all of a sudden came up with a horrible suspicion I never expressed respect to you for them. The men are actually consequently excited to learn all of them and now have in truth been making the most of these things. Appreciate your turning out to be very thoughtful and then for deciding on variety of incredible tips most people are really desirous to know about. Our honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 28. the rest is viral video history.|Gaunt’s dataset includes videos of girls alone in their bedrooms, or with buddies, or groups of girls in living rooms or backyards.|In my humble opinion those

 29. However, if you follow these tips right from the beginning, you may easily
  maintain your Android Mobile phone to be at par with any brand new Android Phone.

 30. Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to look it over.
  I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Superb blog and outstanding style and design.

 31. I intended to create you that very little observation to be able to say thank you again for these breathtaking advice you’ve featured above. It is simply unbelievably open-handed with people like you to make freely what a lot of people could have offered for sale for an ebook in making some money on their own, principally considering that you could have done it in the event you decided. These ideas in addition worked to become a fantastic way to recognize that other individuals have a similar desire just as my personal own to learn lots more on the topic of this condition. I’m sure there are many more fun occasions in the future for people who go through your website.

 32. My wife and i have been very thrilled Jordan could carry out his survey through the ideas he came across when using the web site. It is now and again perplexing just to choose to be handing out points which usually some other people have been selling. And we all keep in mind we’ve got you to appreciate for that. Those explanations you made, the straightforward blog navigation, the friendships your site make it possible to engender – it’s all sensational, and it’s letting our son and us reason why that issue is cool, and that is exceptionally pressing. Thank you for everything!

 33. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

 34. It is the best time to make some plans for the long run and it’s time to be happy. I have learn this post and if I may I desire to counsel you some fascinating things or advice. Maybe you could write next articles relating to this article. I wish to read even more issues approximately it!

 35. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 36. I precisely wished to thank you very much again. I’m not certain the things that I might have undertaken without the hints documented by you relating to this area. It became an absolute challenging concern in my circumstances, nevertheless encountering the well-written avenue you handled it made me to weep with gladness. I am grateful for this help and believe you comprehend what a great job you are always putting in training others all through your website. Most probably you haven’t come across any of us.

 37. Having read this I thought it was extremely informative.
  I appreciate you finding the time and effort to put this information together.

  I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worth it!

 38. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily remarkable chance to read in detail from this website. It’s always very beneficial and packed with fun for me personally and my office friends to visit your website at minimum thrice in 7 days to study the fresh issues you will have. Of course, I’m so certainly impressed with the unique points you give. Selected 1 facts in this post are surely the most efficient we have all had.

 39. I have to express my admiration for your generosity in support of men and women that really need guidance on this concern. Your special dedication to getting the solution around was exceedingly powerful and has helped girls just like me to get to their dreams. Your personal invaluable help and advice denotes a lot to me and further more to my office workers. Thanks a ton; from each one of us.

 40. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I’m experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 41. Wiesz tą kondycje gdy jegomość wystąpił dο Twojego
  biura wysyłce także zakomunikował nam, iż rozczytałеm o nas w Internecie?
  Skoro rzeczywiście, na pewnie budziłо Cię akurat do Ciebie doszedł.
  Jakie pomagania marketingowe wznoszą Twojej lokat najciekawszy piruet.
  Mailingi, sytuowanie, liny ustanawiane natomiast zapewne marketing szeptany.
  Niniejszym calutkim ѕię ścіągamy na co jasność.
  Νa ⅽߋ dzień і możemy śledzić akurat wszelki jegomość ԁo
  Ciebie przybył.

 42. That is really interesting, You are an overly skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and sit up for in quest of more of your magnificent post.

  Also, I have shared your web site in my social
  networks

 43. You could definitely see your skills in the work
  you write. The world hopes for even more passionate
  writers such as you who are not afraid to say how
  they believe. At all times go after your heart.

 44. May I simply say what a relief to find a person that really
  understands what they are discussing on the net. You definitely understand how to bring a
  problem to light and make it important. More people need to look
  at this and understand this side of your story.
  It’s surprising you are not more popular given that you surely have the gift.

 45. That is really fascinating, You’re an overly professional
  blogger. I have joined your feed and stay up for searching
  for extra of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 46. Hello there! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able
  to correct this issue. If you have any recommendations,
  please share. Thank you!

 47. Hello there! This blog post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this post
  to him. Fairly certain he’ll have a great read. Thank you for
  sharing!

 48. I wish to show some appreciation to the writer for bailing me out of this type of trouble. Because of looking throughout the search engines and meeting ways that were not helpful, I was thinking my entire life was done. Being alive devoid of the answers to the issues you have fixed all through your main report is a serious case, as well as the ones which may have badly affected my entire career if I had not come across your blog post. The skills and kindness in taking care of all the details was very useful. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a thing like this. I’m able to at this time look forward to my future. Thanks for your time very much for this reliable and sensible help. I won’t be reluctant to propose your blog post to anyone who should get direction on this matter.

 49. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and without a
  doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something that
  not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy I stumbled across this in my search for something relating to this.